Findes der kosttilskud med antiinflammatorisk effekt og/eller virkning? Ja og nej er svaret, læs med og bliv (forhåbentlig) klogere på antiinflamatoriske kosttilskud.

Definitionen på kosttilskud

Først er vi nødt til lige at kigge på definitionen. For der kan både være tale om kosttilskud og tilskud til din kost. I denne artikel anser vi et kosttilskud som værende et produkt sammensat som tilskud til din kost i form af tabletter eller lignende. Hvorimod et “tilskud til din kost” kan være alt fra krydderier til frugt eller lign.

Og hvorfor er denne definition vigtig? Jo kosttilskuds spectret (tabletter etc) er reguleret og herunder findes en masse udtalelser og påstande som ikke er godkendt når vi taler salg af denne type. Kedeligt? ja, men lavet for forbrugernes beskyttelse. Og markedet for salg af kosttilskud er stort, i milliard klassen på verdensplan.

Så i denne artikel kigger vi nærmere på tilskud til din kost, der i sig selv kan have en antiinflamatorisk effekt.

Gurkemeje

Gurkemeje er et krydderi kendt fra det asiatiske køkken, nærmere bestemt det indiske. Gurkemeje indeholder Curcumin, et stof der har en række sundhedsmæssige fordele. Det anses som værende antiinflammatorisk og stærk antioxidant

Det kan eksempelvis bidrage til nedsættelse af betændelse ved diabetes, inflammatorisk tarmsygdom, hjertesygdomme, blot for at nævne et par eksempler (1).

Et randomiseret, kontrolleret forsøg konkluderede, at folk med metabolisk syndrom, som indtog curcumin, viste reducerede niveauer af de inflammatoriske markører CRP og MDA i forhold til dem, som fik placebo (2).

For at få fuld effekt skal gurkemejen indtages med sort peber, curcumin i sig selv er nemlig svært optageligt i kroppen uden peber som ekstra komponent. Da peber forbedrer optag af curcumin med op til 2000% (3)anbefales altid at kombinere disse to ingredienser for optimal effekt.

Kakao

Kakao er lækkert! Tilfredstillende og lækkert.

Og så er det fyld med antioxidanter der hjælper til at reducere inflammation. Disse menes at bidrage til at reducere risikoen for sygdom og bidrage positivt til sund ælde. (456789).

Kakao’ens antiinflammatoriske egenskaber kommer flavanoler. Flavanols are responsible for chocolate’s anti-inflammatory effects and keep the endothelial cells that line your arteries healthy (1011).

Kakao indeholder høje niveauer af adskillige flavonoler, herunder epicatechin, catechin og procyanidin-oligomerer. I et forsøg(12) gav forskere, forsøgspersoner 821 mg kakao hver dag. I forsøget konkluderes det, at kakaoen inducerede den konstant og perifere udvidelse af blodkar. Dette antyder, at flavonolrige fødevarer kan bidrage til at vedligeholde hjertets normal funktion og have antiinflammatorisk effekt.

Men husk, at hvis du vælger at få dine flavonoler igennem chokoloade, så vælg minimum 70% versionen, ellers ryger en del af fidusen.

Få det ind i kosten

Der er selvfølgelig flere tilskud end dem vi har angivet her med positiv inflammatorisk effekt. Vigtigst er at starte et sted og får nogle af disse komponenter ind i de daglige rutiner og kostplaner. Er du i tvivl om hvordan du kommer i gang er der skrevet en del materiale om antiinflammatorisk kost, både gratis på nettet, som bøger eller via kostvejledere.

Uanset anbefaler vi en varieret kost med masser af smag og efter den gældende kostpyramide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.